250px|thumb|Zonnebloemolie Zonnebloemolie is een plantaardige olie en wordt gewonnen uit de 'pitten' van de zonnebloem (Helianthus annuus). Het is een heldere, goudgele olie met een zachte smaak. Na het uitpersen van de pitten wordt het resterende meel gebruikt als veevoer.

Toepassingen Zonnebloemolie wordt veel gebruikt in de keuken voor onder andere het aanmaken van sla en rauwkost en als basis voor allerlei andere producten waar plantaardige olie in verwerkt wordt. Vooral koudgeperste olie is een hoogwaardig voedingsmiddel, omdat vele vitaminen en bioactieve stoffen dan behouden blijven. Hierbij mag de olie niet warmer worden dan 30°C. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren en is goed bestand tegen hitte en kan daarom voor het frituren tot zo'n 180°C gebruikt worden.

In schoonheidsmiddelen wordt zonnebloemolie ook toegepast.

In geraffineerde vorm wordt de olie voor uiteenlopende industriële doeleinden gebruikt. Er worden verschillende types zonnebloemolie geproduceerd, zoals high linoleic, high oleic en mid oleic. De high linoleic zonnebloemolie bevat minstens 69% linolzuur. De high oleic bevat minstens 82% oliezuur. De variatie in vetzuurprofiel wordt sterk beïnvloed door genetische eigenschappen en klimaat.

Houdbaarheid De olie moet op een koele, droge en donkere plaats onder de 20°C bewaard worden en is maximaal 12 maanden houdbaar. In schoonheidsmiddelen wordt High Oleic zonnebloemolie gebruikt en alleen deze variant beschikt over een houdbaarheid die lang genoeg is voor commerciële cosmetica.

Productie In 2014 was de wereldwijde productie van zonnebloemolie 15,8 miljoen ton. De grootste producent was Oekraïne met 4,4 miljoen ton, gevolgd door Rusland (4,1 miljoen ton), Argentinië (0,9), Bulgarije (0,8) en Turkije (0,7).

Topproducenten van zonnebloemolie 2018and Agriculture Organization of The United Nations Land Productie (ton) 5.148.606 4.642.815 1.304.700 990.000 694.200 615.000 525.300 514.671 486.600 296.500

Samenstelling en andere eigenschappen De getallen in deze opsomming zijn een gemiddelde.

Samenstelling FFA (Free Fatty Acids = vrije vetzuren) < 1,8% Peroxidegetal: < 8,0 meq/kg

Vetzuuranalyse C16:0 Palmitinezuur 5-7% C16:1 Palmitoleïnezuur < 0,4% C18:0 Stearinezuur 4-6% C18:1 Oliezuur 15-25% C18:2 Linolzuur 62-70% C18:3 Linoleenzuur < 0,2% C20:0 Arachinezuur < 1,0% C20:1 Gadoleenzuur < 1,0% C22:0 Beheenzuur < 1,0%

Vetsamenstelling verzadigd: 9-15% enkelvoudig onverzadigd: 15-26% meervoudig onverzadigd: 62-70%

Voedingswaarde Energie: 3766 kJ of 900 kcal per 100 g

Dichtheid 920 kg/m3 bij 20 °C

Externe link Amerikaanse National Sunflower Association (NSA)

Categorie:Plantaardige olie